Praktikum von Menno van Gompel
Nahme: | Menno van Gompel |
Wohnort: | Arendonk (BE) |
Praktikumszeitraum: | Febr. 2022 tot Jan. 2023 |
Art des Praktikums: | Kijk- en meewerkstage |
Hochschule: | Thomas More hogeschool – Campus Geel |
Studienrichtung: | Agro- biotechnologie (Akkerbouw) |
Waarom ik heb gekozen voor Van den Borne is vrij simpel, het bedrijf staat bekend als een belangrijke schakel in de precisielandbouw. Ikzelf had zeer weinig ervaring en kennis van de landbouw en had bij Van den Borne de kans om in korte tijd enorm veel bij te leren over precisielandbouw. Ik leerde niet alleen bij over de precisielandbouw, maar ik pikte ook andere zaken op zoals de teelten, bedrijfsvoering, nieuwe technologieën, de logistiek op en rondom het bedrijf, etc. De combinatie van al die factoren en grootschaligheid is Van den Borne een uitstekend bedrijf voor stagelopers die een totaalbeeld willen krijgen van een (groot) bedrijf in de agrarische sector.
Ik heb hier niet zomaar stagegelopen, maar ik had ook doelen en opdrachten. Het overkoepelend doel was dat ik een beeld kreeg van hoe een agrarisch bedrijf werkt en evolueert binnen een jaar en dat ik inzicht kreeg in de bedrijfsvoering. De grote thema’s die ik moest behandelen zijn: teelten, arbeid, constructies en de rendabiliteit van de mechanisatie op het bedrijf.
Omdat ik bijna een volledig jaar op het bedrijf was, had ik ook een grote variëteit van werkzaamheden, niet altijd even glorieus maar ook die jobs horen er ook bij. Hier beschrijf ik een deel van de activiteiten die ik heb mogen uitvoeren. Zo mocht ik in het voorjaar het pootgoed in trailers laden, bodemscans uitvoeren met de bodemscanner Dualem 21Hs, grond lostrekken met de cultivator. Nadien mocht ik klepelen en frezen in één werkgang. Meestal was ik ook diegene die de poters voor de proeven handmatig heb gepoot. Deze proeven werpen inzicht in de opkomst, opbrengsten, etc. van het pootgoed van verschillende telers. Een andere taak was het snoeien van de akkerranden zodat de rooier, poot- en rooimachines, etc. er geen last van zouden ondervinden. Ook mocht ik mee onkruid handmatig behandelen (aanstippen). Wanneer de aardappelen waren bovengekomen, dan mocht ik vooral mee gaan bemonsteren, hierdoor zag je onder andere het nitraatgehalte, aantal etages en de groei van de aardappels. Ook heb ik tussendoor geholpen met het haspelen en kon ik ook meermaals dronevluchten observeren. Bovendien kreeg ik de kans om met het bedrijf de beurzen ‘Aardappeldemodag’ en ‘Interpom’ te bezoeken.
Tijdens de oogstperiode hielp ik mee op het bedrijf, onder andere bij het inschuren en het gereedmaken van de schuren. Het bleef niet hierbij want ik mocht ook rijden tijdens het rooien met de Fendt 724. Na alle oogsten moesten ook machines schoongemaakt worden. Ik moest ook soms aardappelen lezen, de wasserij en eronder schoonmaken. De wasserij had ook onderhoudsbeurten nodig, zo heb ik meegeholpen de stenenband, propeller en de rolmatten te vervangen.
Deze stage was leerzaam en de sfeer op het bedrijf was erg aangenaam. Mijn dank is groot voor de moeite om mij te betrekken in het bedrijfsgebeuren.
Dankjewel Jacob, Louis, Dieter, Jasper, Pjotr, Peter, Luka en Martijn.
Menno van Gompel
Social media
Bezoekers online: 8