Ohne Wasser kein Wachstum

 



Für eine gute Entwicklung der Pflanzen müssen die Pflanzen während der Vegetationsperiode täglich ausreichend Wasser zur Verfügung haben. Im Freilandanbau hängt die Verfügbarkeit weitgehend vom Wetter ab. Bei Trockenheit muss daher bewässert werden. Hierzu kann Wasser aus dem Oberflächenwasser oder aus dem Grundwasser gepumpt werden.
Dass dieses aber endlich ist, war (wieder) während der langen Trockenperiode im Sommer 2018 merklich. Die Trockenheit führte zu erheblichen Schäden an der Natur Brabants und zu einer starken Verringerung der Ernteerträge, einschließlich Kartoffeln, Zwiebeln, Mais und Obst. Der Sommer 2018 zeigt, dass Maßnahmen zur Bekämpfung der Versalzung und zur Gewährleistung eines besseren Wassermanagements erforderlich sind.
Die Provinz Nordbrabant hat mit der Landwirtschaftsorganisation ZLTO und den Wasserbehörden verschiedene Maßnahmen und Informationskampagnen für ein besseres Wassermanagement organisiert. Im Rahmen des Programms „Brunnenbewässerung“ leistet die Provinz Nordbrabant einen finanziellen Beitrag zu den Investitionen der Brabanter Landwirte in Wasserschutzmaßnahmen und Maßnahmen zur Verbesserung der Bodenretention von Wasser.





Beregening soms noodzakelijk, maar waarom weet de boer niet hoeveel water er tijdens een beurt is opgebracht?
Van den Borne Aardappelen heeft geïnvesteerd in verschillende van de maatregelen zoals vaste rijpaden, waterberging op eigen terrein en bodemverbetering door verhogen organische stofgehalte.
Ook worden plannen ontwikkeld voor investering in peil gestuurde drainage. Zoals elke agrariër wordt gekeken naar welke maatregelen technisch en economisch haalbaar zijn voor de percelen. Ook met de uitgevoerde maatregelen is niet te voorkomen dat er periodes zijn dat beregenen noodzakelijk is. De op de markt beschikbare beregeningsystemen zijn er in vaste en variabele opstellingen met sproeiers waarbij de hoek en cirkel instelbaar is. Met de komst van computergestuurde af- en oprollende haspels is de inzetbaarheid verder vergroot.
De moderne beregeningspomp heeft een beveiliging zodat hij afslaat als er geen water wordt opgepompt. De druk wordt verder niet geregistreerd. De beregeningsystemen meten ook niet hoe hoog de waterdruk bij de sproeier is. Variaties in de waterdruk worden ook niet gemeten. Lekkage in leidingen of slangen worden alleen gedetecteerd bij een inspectie. De conclusie is daarmee gerechtvaardigd dat de boer aan het einde van de beregeningsbeurt niet weet hoeveel millimeter water hij op zijn perceel heeft gebracht. Dat is nog buiten de normale praktijk dat door breuk in leiding of slang, uitval sproeisysteem of pomp of wegvallen waterdruk delen van het perceel helemaal niet beregend zijn.

Beregeningspompen zonder broeikasgasemissie. In het concept klimaatakkoord is voorgesteld om gericht in te zetten op “innovaties voor reductie van broeikasgasemissies bij de productie van food en non-food 2050”. De door het kabinet genoemde taakstelling en ambitie voor 2030 is een om een additionele afname van 3,5 Mton broeikasgasemissies in 2030 te realiseren. Daarnaast wordt ingezet op “reductie broeikasgasemissies landbouwvoertuigen”. De beregeningsinstallatie gebruiken dieselmotoren om het water op te pompen en dragen daarmee niet bij aan de doelstellingen van het klimaatakkoord.

Van den Borne Aardappelen maakt gebruik van cookies. Bezoek je onze site, dan ga je akkoord met het plaatsen van Cookies. AKKOORD