Frezen

2017

In de onderstaande foto's zie je onze celli 6 meter graslandfrees weer in actie. Deze keer werd er gefreest tijdens de grasoogst en de bemesting.

Ook wordt de frees ingezet om groenbemesters in het voorjaar kort te maken
2015

Ook in 2015 Frezen we het grasland nog steeds met de celli 6 meter frees van 2008. De machine heeft nu 7 seizoen gewerkt en voldoet nog steeds. 

2014

Dit jaar hebben we weer veel grasland gefreest met verschillend tractoren. We zijn begonnen met de 939 maar hebben daarna ook nog met de 936 en 824 gefreesd. Alle tractoren zijn uitgerust met het Reichhardt RTK systeem zodat we bij alle tractoren zo min mogelijk overlap hebben 

In onderstaande Film kun je het grasland frezen in teelt seizoen 2014 bekijken.

2013

In 2013 hebben we alles gefreesd met de nieuwe fendt 824. Deze hebben we bijgekocht om zo de 936 te kunnen ontlasten met over koppelen van de spitmachine naar de frees. De verbruiken liggen in lijn met de 936.

2012
 
Dit jaar hebben we veel grasland gefreesd met een Fendt 936 met rtk gps besturing
In onderstaand filmje kun je zien hoe dat gaat.


2011
 
In 2011 hadden we aan het einde van het seizoen nog veel gras te frezen en hebben we voor een paar dagen de 4.5 meter brede frees van de werktuigen coöperatie erbij gehuurd.

Ook hier hebben we een filmje van gemaakt.
 
2010
 
Ook wordt de frees gebruikt om maisstoppels van gedorste mais te bewerken zodat deze korte stoppels beter worden verteerd in de grond. De rijsnelheid licht dan rondt de 6 km per uur.

 
 
2008
 
In 2008 besloten we om de Agrator frees in te ruilen tegen een nieuwe Celli frees. We waren al een tijd opzoek naar meer capaciteit en minder slijtage. Celli was de enigste fabrikant die een opklapbare frees van zes meter breed verkocht die voldeed aan onze eisen. We wilden namelijk de degelijkheid die de oude Agrator had niet kwijt.Ook de Celli is uitgevoerd met een oliekoeler alleen dan met een radiator en een ventilator. Ook de frees messen zitten tussen twee houders bevestigd en de machine mag zelfs belast worden tot 360 pk. De frees heeft een totaal gewicht van 4000 kilo en alles is hydraulisch verstelbaar.We hebben de machine in het najaar al uitgeprobeerd op maïs stoppel. Hier konden we makkelijk 5 km/uur rijden met een verbruik van 16 liter diesel per ha.In onderstaande film kan je de frees in werking bekijken.
 


Ook hebben we er dit jaar veel grasland mee gefreesd.


 
De snelheid waarmee we grasland frezen ligt rond de 2.5 km per uur. Dit komt neer op 1.5 ha per uur. We maken gebruik van Reichhardt Ultra Guidance PSR stuurautomaat op onze Fendt 930. Deze maakt gebruik van het gratis te ontvangen Egnos signaal dat een precisie heeft tussen de 30 en 10 cm (in ons geval nog wel iets nauwkeuriger).

 
In onderstaand filmpje kun je de frees ook nog in werking zien.
 
 
1998
 
Deze nieuwe frees was het zwaarste model die tot 300 pk kon worden belast. De machine werd aan beide zijden aangedreven en was voorzien van een oliekoeler die de warme olie van de transmissie koelde door het rond te pompen in het frame. Ook had deze frees een aandrukrol en werden de messen opgesloten tussen twee platen met bouten.
{1998}

Door de versnellingsbak in de frees konden we het toerental van de frees as bijna 1/3 sneller laten draaien als normaal, waardoor we sneller konden frezen. Dit kwam neer op vier km/uur en 1.2 ha per uur bij grasland frezen. Het verbruik lag ongeveer rond de 28 liter per ha.1983
 
De eerste frees machine die we hebben gehad was een Agrator frees van 2.80 breed. Deze machine hebben we 15 jaar lang gebruikt en in 1998 ingeruild voor een nieuwe Agrator frees.

 Fräsen    
Terug <